Menu Home

Hoe kunnen Centrale Banken inflatie bestrijden?

Inflatie is de stijging van de algemene prijsniveaus van goederen en diensten in een economie over een periode van tijd. Hoge inflatie kan leiden tot waardevermindering van geld, onzekerheid over de toekomst en problemen voor bedrijven en gezinnen die hun inkomen en uitgaven proberen te plannen. Centrale banken spelen een belangrijke rol in het bestrijden van inflatie door middel van monetaire beleid.

centrale banken inflatieMonetaire beleid en rentetarieven

De belangrijkste tool die centrale banken gebruiken om inflatie te bestrijden is monetaire beleid. Dit omvat het beheersen van de hoeveelheid geld in de economie en de rentetarieven die worden aangeboden op kortlopende obligaties die worden uitgegeven door de centrale bank.

Door het aanbieden van lagere rentetarieven, hopen centrale banken dat bedrijven en gezinnen meer geld zullen lenen om te investeren en consumeren, wat kan leiden tot groei en een stijging van de inflatie. Aan de andere kant, door hogere rentetarieven aan te bieden, hopen centrale banken dat bedrijven en gezinnen minder zullen lenen en dat de inflatie zal afnemen.

Wanneer inflatie te hoog is, zal centrale banken rentetarieven verhogen om inflatie tegen te gaan, wanneer inflatie te laag is, zal men de rentetarieven verlagen om de economie te stimuleren.

Quantitative easing

Een andere belangrijke tool die centrale banken gebruiken is quantitative easing (QE). Dit is een monetair beleid waarbij de centrale bank geld injecteert in de economie door obligaties op te kopen van banken en andere financiële instellingen. Dit vergroot het geld aanbod in de economie en kan de inflatie verhogen.

Door QE toe te passen, kunnen centrale banken proberen om inflatie te stimuleren wanneer het te laag is, en kan tegelijkertijd gebruikt worden om te stabiliseren of stimuleren van de economie in tijden van stress.

Categories: Financieel

Johan

Ik ben Johan D. en ik blog hier op deze site over vanalles... en nog wat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *