Menu Home

Mijn liefde voor Italiaanse wijn ♡♥♡

De geschiedenis van de wijn in Italië gaat terug tot de prehistorie; druivenpitten en wijn sedimenten zijn gevonden op archeologische vindplaatsen die dateren van 1.200 v. Chr.

italiaanse wijn kurkenDe zuidelijke eilanden en het noordelijke land, die in de klassieke oudheid bezoek kregen van barbaarse stammen en kooplieden uit alle delen van Europa en Afrika, hebben culturele invloeden ondergaan van elk van deze volkeren, maar het zijn ongetwijfeld de Romeinen die de waarde van wijn in het collectieve onderbewustzijn van het land hebben verankerd.

Als je gepassioneerd bent door wijn, weet je waarschijnlijk dat Italië een van de landen is met de grootste wijnproductie ter wereld. Elk jaar wordt in het hele land ongeveer 54 miljoen hectoliter wijn geproduceerd, waarvan het grootste deel door de Italianen zelf wordt geconsumeerd – in feite is het moeilijk iemand te vinden die niet een klein beetje van de wijncultuur weet!

Wijncultuur in Italië

Net als Frankrijk, waarmee het voortdurend de ranglijst van het grootste wijnproducerende land betwist, heeft Italië praktisch alle soorten wijn, van de meest eenvoudige tot de meest verfijnde, en ze kunnen overal in het land worden geproefd – hetzij in een vijfsterrenrestaurant, hetzij in een meer vertrouwde, de zogenaamde trattoria.

Over het algemeen weet de bevolking veel over wijn en koken. Tot voor kort was de drank bijna verplicht bij elke maaltijd, een ware nationale passie.

Het is ook belangrijk erop te wijzen dat Italië een van de verantwoordelijken was voor de verspreiding van de oenologische cultuur (die de aspecten van wijn bestudeert) in het Westen.

Belangrijkste wijngebieden van Italië

Zoals we al eerder zeiden, produceert Italië wijn op vrijwel zijn gehele grondgebied. In totaal telt het land 20 wijngebieden, elk met zijn typische wijnen en druiven.

italiaanse rode wijnWijnproducerende regio’s in Italië

De Piëmont bijvoorbeeld ligt aan de voet van de Alpen en bereikt enorme hoogten op de bergtoppen van de regio. Ongeveer 70% van zijn wijnen zijn rood en de belangrijkste druif is Nebbiolo, van de wijnen Barolo, Barbaresco en Nebbiolo d’Alba.

De regio Lombardije is niet alleen de rijkste regio van Italië, maar is ook verantwoordelijk voor de mousserende wijn Franciacorta (de beste en belangrijkste) en voor de rode wijnen Valtellina en Oltrepó Pavese. Het is ook de regio van de hoofdstad Milaan.

In de regio Veneto springt het trio Valpolicella, Bardolino en Amarone eruit. Hoewel ze van elkaar verschillen, worden ze beide gemaakt van dezelfde druivensoorten, waarbij Corvina de boventoon voert.

Scenario van films en bruiloften, de regio Toscane, op zijn beurt, kan worden beschouwd als een van de meest romantische in de wereld vanwege zijn oude kastelen, middeleeuwse dorpjes, onder anderen. Het wijntoerisme is zeer veelzijdig, met de klassieke Chianti-route, een van de beroemdste en bekendste van het land.

italiaanse wijnenCombinaties met Italiaanse wijnen

Beter dan praten over Italiaanse wijnen, is ook begrijpen hoe ze te harmoniseren. De meeste Italiaanse wijnen gaan goed samen met de gerechten die ook typisch zijn voor het land, zoals pizza, lasagne, spaghetti bolognese en carbonara, en andere pasta’s in het algemeen.

Daarnaast kunt je ook inzetten op voorgerechten zoals bruschetta, ook typisch Italiaans, en risotto’s als hoofdgerecht.

Herinner je je de Barbaresco die we hierboven noemden? Uit de Piedmont region? Dit is er een die geweldig harmonieert met een paddestoelenrisotto, bijvoorbeeld!

Categories: Drinken & Eten

Johan

Ik ben Johan D. en ik blog hier op deze site over vanalles... en nog wat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *